Ljussättning porträtt

porträttfotografi

Ljussättning porträtt

Att få till fina porträtt med bra ljus är inte det enklaste. Det finns mycket att tänka på för att en porträttfotografering ska bli så bra som möjlig, men med några smarta tips kan även du som är amatörfotograf lyckas.

portratt utomhus

Utomhus
Beroende på vilken tid på dygnet du fotograferar har du även olika slags ljus. Tidigt om morgonen och sena eftermiddagar är ljuset mjukt och ger en behaglig varm känsla, vilket passar utmärkt för just porträttfotografering. Du kan med fördel låta solen skina i ryggen på dig som fotograf, då faller ljuset jämnt över personen som fotograferas.

Vid fotografering mitt på dagen kan det starka solljuset ge alltför skarpa skuggor och kontraster i bilden. Om du ändå föredrar att fotografera runt denna tidpunkt är tipset att använda blixt under fotandet för att på så sätt minska skuggorna och skapa ett jämnare ljus. Är det sol men med lite svävande moln ger även det ett fint ljus för porträttfotografering, då det framhäver mjuka ansiktslinjer.

Vid regn och rusk är det förstås ingen bra idé att fotografera den här typen av bilder utomhus.

Hur man ljussatter

Inomhus
När du fotograferar porträtt inomhus bör du ha någon typ av extra ljuskälla. Professionella fotografer använder sig av speciella lampor medan amatören kan använda sig av ett eller flera fönster för att få ett fint ljus.

Använd dig av kamerans blixt för att skapa rätt konturer och känsla i bilden. Ett litet tips är att du som fotograferar ställer dig en bit bort från personen, zoomar och slutligen tar bilden med blixt. Det gör att kamerans blixt inte blir så hård och då heller inte tar bort viktiga detaljer. De flesta systemkameror har en speciell inställning för blixtstyrka, vilken är utmärkt att använda.

Tänk på att vara noga med att inte speglar eller fönster reflekteras i bilden när du använder dig av blixt vid inomhusfotografering. Det är exempelvis ingen bra idé att fota direkt framifrån om personen sitter med ljusfönstret precis bakom sig.