Säljande fotografering: hus & lägenhet

Foto på hus av Elmgrens Fastighetsbyrå

Om du någon gång ska sälja din lägenhet eller villa är det viktigt att komma ihåg att du säljer en produkt. Som med alla produkter vill man gärna sälja varan innan kunden betalat. Detta innebär att din reklam/annons för produkten är så pass bra att kunden direkt gör köpet mentalt.

När det gäller försäljning av bostad är det svårt att skapa en tillräckligt stark annons för att uppnå detta vilket är varför man också har en visning, för att verkligen övertyga och sätta spiken i kistan. Men fotograferingen av din lägenhet/villa är minst lika viktigt då det är här du fångar intresset hos potentiella köpare.

Plocka bort, gör fint!

Förberedelserna inför fotografering är många men inte nödvändigtvis jobbiga. Det handlar mest om fuskstädning och fininredning, att plocka bort det fula temporärt och piffa upp med annat. En tumregel är att hålla det minimalistiskt fast med känsla, att med små inredningsdetaljer skapa vackert hem där köparen kan tänka sig att bo. Ofta är det mycket som behöver plockas bort men försök att ha kvar några saker som gör fotot personligt, kanske en charmig leksak eller ett vackert pussel.

ljussättning inomhus elmgrens fastighetsbyrå

När du gjort snyggt och fint är det dags att börja fotografera. Här följer några få men essentiella tips:

Använd naturlig ljussättning

Fotografera med naturligt ljus så mycket som det går. Du slipper då skaffa professionell ljussättningsutrustning och naturligt ljus är dessutom oftast vackrare på bild. Detta innebär att man måste vänta tills den dagen då man har fint väder. Men har man dåligt väder kan man också ta bilder på kvällen om man till exempel har en öppen spis eller ljusstakar där en levande eld/flamma kan lysa upp ett rum.

Växter ger liv

Ett enkelt sätt att ge liv och rörelse till ett rum är att föra in lite växtlighet. Det behöver inte vara en hel regnskog utan några färska snittblommor räcker lång väg. En fotogenisk hund eller katt kan också ge liv åt en bild men är lite riskfyllt då vissa köpare inte känner sig bekväma med husdjur.

Glöm inte detaljerna

Blanda bilder på rum och interiör med några detaljbilder som ger extra känsla till bostaden. Det kan handla om originaldetaljer som vackra listers och spröjsar eller, om man har, en gammal ved ugn. Var inte rädd för att ta en bunt närbilder på olika strukturer eller föremål för att sedan se vad som passar in.

Be om synpunkter

Det kan vara svårt att se sin egen bostad ur en potentiell köpares ögon. Fråga vänner och bekanta om dom antingen kan komma förbi eller titta på några provbilder du tagit. Deras synpunkter kan vara mycket värda, även om du i slutändan inte håller med.

Anlita professionell fotograf

Om du känner att du inte har tid eller ögat för att fotografera din egen bostad kan du alltid anlita en professionell fotograf till att ge tips och utföra själva fotandet. När du anlitar en fotograf är det bra att välja någon med tidigare erfarenhet av bostadsfotografering då det skiljer stort mellan olika typer av fotografering.

Många fastighetsmäklare inkluderar även fotografering av lägenhet eller villa i deras försäljning. En sådan mäklare är Elmgrens Fastighetsbyrå som har sitt huvudkontor i Mölnlycke men är verksamma, främst, inom Mölnldal och Göteborgsområdet. Tillsammans med fotografen Robin Elmgren från Mölnlycke tar dom hand om hela din bostadsförsäljning från fotografering och annons till slutgiltigt köp.