Gamla Bilder från ett vackert stenhus

vintage-kamera

I dagens samhälle äger dom flesta svenskar en kamera, vare sig det är kameran på deras telefon eller en dyr systemkamera. Tillgängligheten till att dokumentera ens vardag, resor, restaurangbesök, livshändelser med mera har lett till ett överflöd av digitala bilder som vi sedan delar med oss av via sociala medier inom loppet av några sekunder. Att visuellt dela med sig har aldrig varit enklare.

Även fast jag är glad över hur tillgängligt foto är nu för tiden blir jag lite ledsen när jag ser åt vilket håll industrin går. Nämligen, bort från film och mot digitalt. Denna skiftning av industrin påbörjades flera årtionden tillbaka när digitala kameror blev tillräckligt billiga för medelklassen att ha råd med.

Händelseförloppet har därefter följt naturligt. Digitala bilder hade övertaget i form av kostnad, effektivitet, antal möjliga bilder, den digitala anslutningen, redigeringspotentialen, bildkvalité, storlek på kamera osv. osv. vilket ledde till en utfasning av filmfotografi. Lite synd tycker jag…

Utöver min telefon, som har en utmärkt kamera, och min relativt nya SLR kamera äger jag även ett par äldre kameror som jag fått ärva från mina föräldrar en gång i tiden. Dessa tar endast filmfoto och jag använde dem flitigt när jag var yngre och precis hade börjat med fotografering. När jag tittar tillbaka på dom bilderna jag tog då blir jag nostalgisk…

…men också imponerad. Imponerad på hur intressanta fotona är. Motivet kanske inte var helt rätt, kompositionen var helt uppe i skyn men ändå så är många av dom äldre bilderna jag tagit mer intressanta än dom jag tar idag, efter år av erfarenhet.

Det är svårt att sätta fingret på exakt vad som gör film intressant. Kanske det är kontrasten från dom digitala fotona vi omgivs av idag, kanske det är på grund av att man spenderar mer tid med varje bild för att framkalla, kanske det har att göra med den nostalgiska känslan jag anknyter till filmfoto – vad det än är så finns det en viss charm med film.

En tropisk vinterträdgård där det gamla fotot har lyckats fånga en varm och mjuk känsla. Föreställ dig där, i soffan, med en kopp varm té…
En tropisk vinterträdgård där det gamla fotot har lyckats fånga en varm och mjuk känsla. Föreställ dig där, i soffan, med en kopp varm té…

 

Pixlar utbytt mot ett atmosfäriskt lugn? Fokus läggs på bildens färger istället för detaljer.
Pixlar utbytt mot ett atmosfäriskt lugn? Fokus läggs på bildens färger istället för detaljer.

 

Charmig bild på ett charmigt betonghus. Hade definitivt inte sagt nej till att spendera en sensommareftermiddag i det inglasade hörnrummet.
Charmig bild på ett charmigt betonghus. Hade definitivt inte sagt nej till att spendera en sensommareftermiddag i det inglasade hörnrummet.

Bilderna ovan är gamla bilder tagna på det arkitektritade typhuset, Det Sagolika Huset som är ritat av Ola Torrång. De är ett av Sveriges främsta tillverkare av stenhus när det kommer till både design och innovation.