Fototips För Nybörjare

fototips for nyborjare

Fototips

Säkert har du någon gång tagit vad som på den lilla kameradisplayen ser ut som den perfekta bilden – bara för att sedan upptäcka att den är suddig när du ser den på en större skärm. Hur undviker du att detta sker? Här följer några användbara fototips för dig som håller på att lära dig att använda en systemkamera.

Hur man håller en kamera

Kameragrepp

Håll kameran på samma stadiga sätt som professionella fotografer gör – det vill säga kameran i din vänstra handflata samtidigt som du håller runt själva objektivet. Din tumme bör vara placerad åt vänster på kameran och det är en fördel om du stöder bägge armbågarna mot din egen kropp. Tänk även på att hålla kameran med avtryckaren riktad neråt när du fotar från stående position. Det ger ett bra och naturligt stöd för armarna tätt intill kroppen.

exponeringstid

Rätt exponeringstid

Att ett foto blir suddigt beror ofta på att exponeringstiden blir längre än vad man klarar att hålla kameran stadigt. Därför är det viktigt att ställa in kortast möjliga exponeringstid för att bilden ska bli bra. En tumregel är att slutartiden inte ska vara långsammare än brännvidden – så om du zoomar in till 50mm bör du inte ha en slutartid långsammare än 1/50. Hur stadig man är på handen är dock väldigt individuellt. För att få en korrekt exponerad bild behöver du då använda en större bländare. Tänk dock på att en stor bländare ger ett mindre skärpedjup och därmed mindre skarpa bilder. Här får man prova sig fram!

Använd inte objektivfilter

För att få den bästa skärpan på fotot ska du undvika att fota med exempelvis UV-filter monterade på objektivet eftersom skärpan försämras varje gång ljus passerar genom en lins. Du bör även se till att linsen på objektivet är rengjord och fri från damm, spill eller fingeravtryck som kan försämra skärpan avsevärt.

Stativ

För att få den absolut bästa bilden utan oskärpa bör du välja att fota med stativ. Det finns flera olika stativ att välja mellan. En rekommendation är att köpa ett stativ som inte ingår i den allra billigaste kategorin då dessa ofta är instabila. Har du ingen budget för inköp av stativ kan du vara lite kreativ och tillverka ett kamerastöd på egen hand.